La Nau Bostik és un espai de trobada i creació artística autogestionat al barri de la Sagrera de Barcelona.
La gestió, emparada pels veïns i liderada per Xavier Basiana, un dels artífexs de la creació d’un projecte similar en la propera Nau Ivanow al 1998, es basa en el voluntariat i l’exhibició de projectes culturals -mostres de vídeo, concerts, exposicions d’art i fotografia, realització d’obres de teatre- amb una clara aposti per la cooperació i el mecenatge col·lectiu, de manera de no dependre de subvencions i poder mantenir una línia creativa i social més independent d’ingerències polítiques.
Des dels seus inicis, les naus acullen residències artístiques i són permeables a iniciatives tant de districte com de ciutat, la qual cosa l’erigeix en un dels punts que més susciten expectació pel seu potencial a tota la ciutat.
Història
Existeix a Barcelona la tradició d’ocupar espais fabrils abandonats amb finalitats socials: igual que amb la efímera “Nau Espacial” propera a Plaça de les Glòries, el conjunt de naus de la fàbrica Bostik reneix com un projecte cultural i artístic després de romandre 10 anys tancat en previsió al nou projecte urbanístic previst per a l’àrea de la nova estació de la Sagrera de Barcelona.
Projecte frenat per la crisi econòmica de 2008 i que preveia el soterrament de vies i reconversió de les fàbriques i magatzems de l’àrea en una nova àrea residencial es troba ara parat i a l’espera de nou finançament, la qual cosa ha permès als promotors d’aquesta iniciativa el pactar amb els propietaris per a la realització d’activitats en aquests espais mentre no es procedeixi a la seva reconversió.
La Nau Bostik fins a 2006 va ser una de les cinquanta fàbriques que tenia una multinacional americana -The Boston Blacking Co.- especialitzada en la fabricació d’adhesiu per a calçat. Amb presència a Espanya des de 1923, va ser als anys seixanta que va tenir el seu període de major expansió.
El complex es compon d’un conjunt de naus de 6.000m² distribuïdes en dos eixos, la majoria d’elles amb espais d’una altura i sostres alts amb amplis finestrals per a una excel·lent il·luminació zenital. Les naus tenen diferents propietaris però conflueixen en una fundació per a una gestió conjunta dels espais de manera que les diferents iniciatives o usos no es destorbin entre ells.
Amb aquesta nova etapa s’ha buida els espais de material i panells divisoris, s’han condicionat amb un nou sistema elèctric ja que l’anterior no complia la normativa antiincendis -motiu pel qual l’espai va ser precintada per ordre municipal durant l’estiu- i s’està pintant de blanc les naus per dins mentre que s’estan sol·licitant a artistes gràfics que decorin amb grafits en els murs externs.
No t'ho guardis per a tu sol!