
23 maig Presentació: BUSQUEM LES EINES DE COMUNICACIÓ PER LES ENTITATS.
Ahir al Centre Jove Garcilaso la Patrícia Rivera de La Sagrera Fem Via i jo mateixa (Cristina Raso Boluda), vam explicar aquest projecte per a buscar eines de comunicació que avençàvem a un article de la Sagrerina fa uns dies, vam venir set persones en representació d’onze entitats i es van excusar quatre entitats.
Miky Aragon 30 panxes
Xavier Basiana Fundació Basiana Vers.
Nati Castells Companyia Gats
Josep Maria Garcia PhotoArt 30
Jaume Matas AAVV la Sagrera, Federació d’entitats de la Torre de la Sagrera, La Sagrera fem Via.
Núria Pérez SAAC Sagrera Activa Associació de Comerciants.
Quim Terré La Sagrera es mou, Federació d’entitats de l’Espai 30, Centre Documentació de la Sagrera.
Ponents: Cristina Raso Boluda i Patricia Rivera (La Sagrera fem via)
Per totes les entitats que no van venir i com a resum de les que van ser-hi fem una explicació del que vam parlar a través de les diapositives del PowerPoint.
ANTECEDENTS
Per arribar a la xerrada hi ha uns antecedents que podeu llegir detingudament en aquests dos articles:
https://lasagrerina.com/potencialitats-i-necessitats-culturals-del-barri-de-la-sagrera/
https://lasagrerina.com/crida-a-les-entitats/
A partir d’unes enquestes que es van fer a entitats van sortir unes potencialitats i unes necessitats del barri de la Sagrera, en aquesta cerca ens hem centrat en comunicació de les activitats als veïns i les veïnes (que també repercuteix a introduir a nous veïns i comunitats al barri).
A partir d’aquí fem un procés de treball i ens centrem en quines eines tenim al barri:
Ens trobem amb tres eines molt potents, algunes consolidades com a TOTA LA SAGRERA i unes altres infrautilitzades que hem de potenciar.
LA SAGRERA FEM VIA és un punt d’informació i d’unió entre les entitats, a partir d’aquesta i de la figura de la Patrícia podem canalitzar la informació entre entitats, fer difusió i estar informats de tot el que s’està coent al barri per a no fer duplicacions, centrar les nostres activitats i aprofitar els recursos d’una forma comunitària.
LA SAGRERINA, va néixer fa cinc anys amb el Xavier Basiana, el Quim Térre, Jordi Vilagut i jo mateixa (Cristina Raso Boluda), amb la pandèmia va ser un acompanyament i molt bona eina, més tard per motius de salut i personals l’equip va deixar de funcionar, gràcies al Xavier Basiana, els articles del Joan Pallarès-Personat i les tècniques com l’Arrate i la Paula Rossellò ha continuat endavant sota mínims i ara pot continuar existint. A partir d’aquest treball que ens estem endinsant m’he tornat a trobar amb aquesta eina, l’he provada durant dues setmanes i he vist que vam fer molt bon treball, és molt bona eina (hem d’estar molt agraïts de la constància del Xavi per deixar que no mori). Ara toca fer-la créixer un altre cop, ja que és una eina de comunicació necessària per al barri que no podem deixar-la perdre.
Què ens ofereix?
És important que les entitats se la facin seva, els articles han de venir del gran moviment associatiu que hi ha al barri, la comunicació de les nostres activitats no s’han de limitar a l’activitat prèvia amb el cartell perquè vingui la gent, hem de pensar en el durant i en el després, on podem explicar tot el procés, els resultats i l’experiència per informar els nostres usuaris, donar-nos visibilitat o fer-nos conèixer.
Com participar? Enviant la informació a lasagrerina@gmail.com.
TOTA LA SAGRERA, eina molt consolidada i útil per al barri. Necessària per a articles més profunds i amplis, que ens fa d’arxiu i història del nostre barri. Totes les entitats pressents vam veure que totes dues revistes són complementàries i que la revista en paper és necessària, hem de fer l’esforç econòmic que suposa per a preservar-la i que continuï.
EINES DE LES ENTITATS, a partir d’un mail que vaig enviar a totes les entitats i que en van contestar 16, sabem:
- Totes tenen Web per a informar de l’entitat.
- Com a xarxa social l’Instagram és la reina de les xarxes i la que és més útil. Amb les xarxes hem de ser conscients que d’aquí a uns anys pot canviar, per això hem de mesurar els nostres esforços en aquestes.
- El mail s’utilitza per a la comunicació entre usuaris i socis.
- El WhatsApp es fa servir per equips de treball i socis.
- Les entitats que tenen vitrines o fan cartells per activitats concretes ho valoren molt positivament.
QUÈ PODEM FER?
Aprofitar les eines que tenim i començar a fer comunicació comunitària, hem de ser conscients que el boca-orella és una eina que sempre ha funcionat i que també ho podem fer digitalment.
Com fer el boca-orella digital?
- Xat de la Sagrera fem via. Compartim les nostres activitats al Xat.
- La Sagrerina s’assabenta de les activitats que hi ha al barri. (Resum setmanal)
- Les altres entitats ho comparteixen entre els socis i grups.
- Les nostres activitats arriben a molta més gent.
-
La xarxa es fa molt més gran.
Crear una marca conjunta:
Fer una marca conjunta per a vendre el nostre barri, que les persones que arriben al barri o que no són usuàries trobin la marca que els guiï pel barri. Com? A partir d’un codi QR i un linktr.ee on trobin la informació bàsica per arribar a totes les entitats.
Aquesta marca conjunta ha de portar-nos a quatre punts que ens donin una visió global del barri i puguem arribar a totes les activitats i espais del barri.
Això ens dona uns beneficis de visibilitat conjunta que es pot expandir a molts punts del barri, físicament i digitalment.
POSSIBLE MARCA:
AGENDA CONJUNTA: Per a trobar una eina útil, aquest punt és el que ens crea més conflicte. Hem estudiat aquestes opcions que llegiu a la diapositiva, de les quals la que veiem més clara, barata i factible és un Google Calendar que gestionin les mateixes entitats i que es pot incrustar en qualsevol web.
Fins aquí va arribar la presentació i a partir del que vam explicar vam escoltar les opinions i idees dels que estaven presents.
RESPOSTES:
MARCA
Els que hi estaven van veure que podia ser útil crear una nova marca per arribar de forma conjunta i amb informació centralitzada a tots els veïns, van sorgir algunes idees per fer amb aquesta marca conjunta:
- Projectar en activitats com abans dels partits de la Penya de La Sagrera.
- Fer imants.
- Fer petites targes amb el codi.
- Utilitzar l’etiqueta #ViuLaSagrera a les publicacions.
- Deixar targes amb el codi Qr a llocs on arriben els veïns com: Biblioteques, comerços, CAP.
BOCA-ORELLA
Sobre el punt de fer comunicació comunitària va sortir fer el boca-orella amb comunitats ja existents, com AFAS o escoles. El primer punt seria buscar quines comunitats existeixen i funcionen.
AGENDA
- Al punt de l’agenda, es va valorar el resum setmanal de la sagrerina com a bona eina d’agenda. La informació d’activitats ha d’arribar a La Sagrerina.
- No es veu clar fer un Google Calendar.
- El Miki Aragón de 30 Panxes va proposar fer un filtre al QuedeQue per barris, on es pugui filtrar la Sagrera. Hem d’impulsar a les entitats que s’acostumin a utilitzar el QuedeQue.
WEB
- Es parla de fer una web que parli del barri de la Sagrera. Cara i difícil de gestionar, es desestima.
- Penjar d’una web existent que tingui continuïtat i història, l’explicació del barri i els punts d’on penja el QR.
- Aprofitar les eines que tenim i penjar a partir de link.tr. els diferents links.
Cristina Raso Boluda