16 març En honor al mestre fuster: “Nosaltres, els defensors del teu nom”
Davant la decisió del Consell escolar del que fins ara es deia INS Joan Fuster de canviar el nom d’aquest centre de secundària pel de Dolors Aleu, els membres del grup literari de La Sagrera es Mou per les Lletres exigim, d’entrada, la restitució del nom al nostre institut. Si hi haguessin causes de força major, que se’ns haurien d’explicar, caldria trobar una alternativa ràpida a la pèrdua del nom de l’INS Joan Fuster, justament l’any que s’ escau el centenari del naixement de l’escriptor, l’any Fuster.
Recordem que el centre d’ensenyament Joan Fuster, l’antiga escola dels salesians al barri de Navas, en passar a titularitat pública, va anomenar-se així en honor del reconegut escriptor valencià.
Manifestem, per una banda, que ens sembla lloable i necessari que Dolors Aleu, una de les tres dones que es disputen l’honor de ser la primera metgessa a l’estat espanyol, amb Elena Maseras i Martina Castells, tingui un reconeixement al nomenclàtor o en una institució docent o acadèmica.
També creiem que, si la decisió del canvi de nom de l’institut és del seu AMPA i Consell Escolar, que hi han votat a favor perquè han perdut matriculacions, no ens correspon a nosaltres posar-hi pals a les rodes, tot i que no es comprèn massa el fet en sí, volem dir voler conjurar el record anguniós d’uns esdeveniments traumàtics amb una nova denominació, com si la gent no tingués memòria. I menys encara a l’era digital on tot queda enregistrat.
Dit això: no estem d’acord que es condemni Joan Fuster a l’ostracisme, negligint els seus mèrits en defensa de la cultura i la llengua. Aquesta no pot ser ni l’aportació d’Educació ni la de Barcelona a l’any Fuster, com assenyala a una carta als diaris el nostre company Joan Pallarés i Personat.
És per això que, amb les entitats del territori (Navas-Congrés-Sagrera i tot el districte de Sant Andreu…) que s’hi vulguin sumar, demanem a les autoritats la restitució del nom al nostre institut.
Si per una causa major que ens escapa no fos possible, exigim a les autoritats que han donat el vist-i-plau al canvi de nom, que trobin, tan de pressa com sigui possible, un centre d’ensenyament o institució de cultura equivalent al qual donar el nom de Joan Fuster i Ortells (Sueca, 23 de novembre de 1922 – Sueca, 21 de juny de 1992), l’autor de l’assaig històric Nosaltres, els valencians, un dels escriptors en català més importants del segle xx.
Per tot plegat urgim l’Ajuntament de Barcelona i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que , com dèiem al principi, restableixin el nom de l’honorable Joan Fuster o, en cas de força major, arbitrin una alternativa ràpida a la pèrdua del nom de l’INS Joan Fuster, justament l’any en què s’escau el centenari del naixement de l’escriptor, l’any Fuster.
I ho fem perquè sobre l’espatlla d’aquestes institucions recau en darrera instància la responsabilitat del canvi de nom, atès que, com diu el DECRET 199/1996, de 12 de juny, (DOGC núm. 2218, de 14.6.1996), al seu article 5: “ La proposta de modificació s’acompanya d’un informe del consell escolar en el qual es justifica la conveniència del canvi de denominació específica i s’hi exposen els mèrits que concorren en la denominació proposada i de l’informe favorable de l’Ajuntament on s’emplaça l’institut. Excepcionalment, el Departament d’Ensenyament pot denegar la modificació de la denominació específica, quan concorrin circumstàncies justificatives que així ho requereixin”.
LSEM per les Lletres, Barcelona, 15 març de 2022