22 febr. Nau Bostik, 6 anys fent barri, 6 anys recuperant ciutat
El dilluns 15 de febrer del 2021 es van complir sis anys des que un grup de persones del barri de la Sagrera van recuperar, mitjançant un acord amb la propietat, les naus de l’última fàbrica que quedava al barri de la Sagrera. Un espai que s’ha convertit en un autèntic vertebrador i articulador del teixit cultural i social del barri de la Sagrera.
El que havia estat un espai insalubre ple d’escombraries i desfets industrials on la falta d’il·luminació feien de l’antiga fàbrica un lloc lúgubre i insegur en caure la nit, l’hem transformat en un espai de cultura comunitària amb una activitat que es projecta a tot el barri de la Sagrera i la ciutat de Barcelona. Avui dia sota el paraigua de la Nau Bostik resideixen: Les cooperatives Azimut i Territorios Libres, el projecte d’art urbà BMurals, l’escola de cant Madisound, el projecte de joves Prollema, el col·lectiu de fotografia analògica La Perversa, el col·lectiu de fotografia 112 Gallery, a més d’un coworking on treballen fins a una quinzena de persones relacionades amb el món de l’art i la cultura. També dinamitzem un espai de música, la sala km14, una cuina comunitària i fins i tot un hort urbà en un dels terrats, l’Horstik. A més a més diferents associacions veïnals, col·lectius de base, companyies artístiques de diferents disciplines, escoles, el Sindicat de llogateres de la Sagrera, l’assemblea feminista “Las Ratas” el col·lectiu de joves “La Kampana”, o “La Sagrera Alternativa” es referencien en la Nau Bostik com espai de trobada, formació i activitat política de base.
Vivim temps estranys, complicats on la pandèmia ho ha capgirat tot. Es torna a posar a sobre de la taula la manca d’espais que generin comunitat, autoorganització i treballin per la transformació social. La crisi climàtica que patim globalment ja no és una qüestió aliena a la ciutat. Tanmateix els plans urbanístics vàlids fa vint anys ara poden ser qüestionats inclús contraproduents. La Sagrera ha sigut un barri molt castigat per les eternes obres de l’estació de l’AVE, i la inversió en equipaments és una realitat. Però les obres segueixen i el perill d’aguditzar la bombolla immobiliària que ha fet estralls en diferents barris de Barcelona, té a Sagrera un dels espais on els grans fons financers voldran intervenir. La ciutat, per bé o per mal, segueix en pugna.
Durant aquests cinc anys s’ha aconseguit bastir una proposta sense cap recurs públic, autosostenible econòmicament. No obstant les naus pateixen unes mancances estructurals importants que cal entomar de manera immediata. L’espai, per tant, viu un moment decisiu on l’aposta per part del teixit social del barri, la ciutat i de l’Ajuntament quan a model i/o projecte, serà fonamental.
És per això que en el sisè aniversari i durant els mesos vinents les entitats i col·lectius que formen part de la Nau Bostik estem treballant una proposta que aglutini el consens del màxim d’entitats del barri, escoles i centres culturals per tal de presentar una proposta amb tres en punts fonamentals de mínims.
- Conservació del patrimoni industrial de l’antiga fàbrica incorporant cobertes verdes i plaques solars. Amb aquesta rehabilitació es conservaran els metres per usos socials amb sostres verds, convertint la Nau Bostik en un equipament energèticament autosostenible.
- Obrir un procés participatiu, per definir entre totes les entitats i veïnes del barri els seus usos. Aquest procés participatiu, vinculant, ha de ser monitorat per alguna entitat externa.
- Aprofundir en la mirada veïnal que manté l’espai, per tal que el projecte tingui una gestió comunitària, oberta, participativa i amb un pressupost que ho faci possible.
Barcelona i els seus barris tenen el repte de recuperar espais que fomentin la comunitat i la qualitat de vida. Considerem que la Nau Bostik ha de ser definitivament un espai recuperat a l’especulació i reconquerit per a la comunitat que, al mateix temps, preserva patrimoni industrial, exercint el dret a la ciutat.
—
Jorge Sanchez
Equip de gestió de la Nau Bostik