09 març Procés participatiu: Nau Bostik
Un espai que s’ha convertit en un autèntic vertebrador i articulador del teixit social del barri de la Sagrera. Associacions veïnals, organitzacions polítiques, col·lectius de base, companyies artístiques de diferents disciplines, centres d’art urbà, centres escolars i moltíssimes veïnes han revertit el que fa quinze anys es considerava un punt negre en el barri. Un espai insalubre ple d’escombraries i desfets industrials on la falta d’il·luminació feien de l’antiga fàbrica un lloc lúgubre i insegur en caure la nit. Un edifici de tres plantes i deu naus industrials totalment abandonades al peu de les eternes obres de l’estació de l’AVE de la Sagrera.
Tot i ser una realitat consolidada La Nau Bostik viu un moment d’incertesa permanent. Durant aquests cinc anys s’ha aconseguit bastir una proposta sense cap recurs públic, autosostenible econòmicament. No obstant les naus pateixen unes mancances estructurals importants que cal entomar de manera immediata. L’espai, per tant, viu un moment decisiu on l’aposta per part del teixit social del barri, la ciutat i de l’Ajuntament en quan a model i/o projecte, serà fonamental.
Vivim un punt d’inflexió on a la manca d’espais que generin comunitat, autoorganització i treballin per la transformació social s’ha de sumar la crisi climàtica que patim globalment però també a la ciutat. Amb la forta pressió per acabar les eternes obres de l’estació de l’AVE a la Sagrera, es corre el perill d’aguditzar la bombolla immobiliària que ha fet estralls en diferents barris de Barcelona. La ciutat, per bé o per mal, segueix en pugna.
Horitzó 2020. Per una Nau Bostik verda i sostenible
És per això que en el cinquè aniversari i durant els mesos vinents les entitats i col·lectius que formen part de la Nau Bostik estem treballant una proposta que aglutini el consens del màxim d’entitats del barri, escoles i centres culturals per tal d’obrir un debat sobre els futurs usos de la Nau Bostik. Independentment del procés que ha iniciat l’Ajuntament amb el PAD, en el que la comunitat Bostik serà part activa, la nostra proposta es recolza en tres punts fonamentals.
- Conservació del patrimoni industrial de l’antiga fàbrica incorporant cobertes verdes i plaques solars. Amb aquesta rehabilitació es conservaran els metres per usos socials amb sostres verds, convertint la Nau Bostik en un equipament energèticament autosostenible.
- Obrir un procés participatiu, per definir entre totes les entitats i veïnes del barri els seus usos. Aquest procés participatiu, vinculant, ha de ser monitoritzat per alguna entitat externa.
- Aprofundir en la mirada veïnal que manté l’espai, per tal que el projecte tingui una gestió comunitària, oberta, participativa i amb un pressupost que ho faci possible.
Barcelona i els seus barris tenen el repte de recuperar espais que fomentin la comunitat i la qualitat de vida. Considerem que la Nau Bostik ha de ser definitivament un espai recuperat a l’especulació i reconquerit per a la comunitat que, al mateix temps, preserva patrimoni industrial, exercint el dret a la ciutat.
Des de la Nau Bostik creiem que l’equipament i l’activitat de la Nau Bostik no hagués estat possible sense moltíssima gent com vosaltres, per això us demanem que entreu al portal que ha habilitat l’Ajuntament de Barcelona i doneu la vostra opinió per tal de preservar l’espai.
Com fer-ho? Com ens podeu ajudar?
IMPORTANT FER-HO ABANS DEL DIA 27 DE MARÇ
Us enviem aquest tutorial casolà per saber com es fa i que dir si estàs d’acord que la Nau Bostik segueixi sent un espai de cultura de base i comunitari.
1 Entrar al portal: Decicim Barcelona
2. Fer-vos un perfil/compte. És molt fàcil, un nom i cognom o pseudònim un correu electrònic i una contrasenya.
3. Anar al buscador i poseu Nau Bostik.
3.1 Us sortiran dos propostes.
3.2 Entreu i feu un comentari favorable a la Bostik.
El text base de mínims que des de la comunitat Bostik proposem és:
1. Conservació del patrimoni industrial de l’antiga fàbrica incorporant cobertes verdes i plaques solars. Amb aquesta rehabilitació es conservaran els metres per usos socials amb sostres verds, convertint la Nau Bostik en un equipament energèticament autosostenible.
2. Obrir un procés participatiu, per definir entre totes les entitats i veïnes del barri els seus usos. Aquest procés participatiu, vinculant, ha de ser monitoritzat per alguna entitat externa.
3. Aprofundir en la mirada veïnal que manté l’espai, per tal que el projecte tingui una gestió comunitària, oberta, participativa i amb un pressupost que ho faci possible.
Tot i que això és la nostra proposta, fruit d’un debat entre la comunitat Bostik, podeu fer la vostra pròpia proposta o la dels aspectes que més us agraden, o que canviaríeu.
L’important és que el màxim de gent participi i recuperar la Bostik per la ciutat. Fem efectiu el dret a la ciutat en un moment on Barcelona té una forta inèrcia estructural de gentrificació de veïns, comerços de proximitat o espais de cultura de base.
No us quedeu amb només la vostra opinió. Busqueu 5 persones del vostre entorn i feu-lis arribar aquest text.
Ni un pas enrere.
Equip de Gestió i Comunitat Bostik.