23 març Barcelona des de casa

Barcelona des de casa obre recursos culturals, educatius, de cures i suport mutu a les veïnes i els veïns de la ciutat

La plataforma de software lliure decidim.barcelona, l’eina de participació a Barcelona, agrupa les diferents recursos i iniciatives de cures i suport mutu que les veïnes i els veïns han posat en marxa durant el confinament

Aquest espai de cures neix amb la voluntat d’esdevenir una eina per a tot el veïnat durant el període d’excepcionalitat i aïllament per rebaixar l’angoixa, la soledat i l’estrès emocional que pot produir-se aquestes dies

Es poden compartir experiències, recursos, iniciatives i eines online a nivell de ciutat i també hi ha un espai per a cada districte on hi ha recollides les diferents iniciatives de suport mutu de proximitat

L’Institut de Cultura de Barcelona posa a l’abast de la ciutadania els recursos culturals de la ciutat, museus, centres d’art i cicles d’art, ciència i literatura en format en línia

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la plataforma de participació ciutadana decidim.barcelona, posa a disposició de les veïnes i els veïns un espai de suport mutu i de cures mentre duri el període d’excepcionalitat i les mesures d’aïllament. L’objectiu principal és que a través de les iniciatives comunitàries i coneixement col·lectiu es pugui rebaixar l’angoixa, la soledat i l’estrès emocional que pot produir-se aquests dies.

En aquest espai digital s’agrupen les iniciatives en quatre grans àmbits;

 • Cures col·lectives i suport mutu
 • Recursos educatius
 • Iniciatives culturals
 • Recursos de suport esportiu i per fer esport a casa


L’espai digital inclou tota la informació per al suport col·lectiu sense substituir, en cap cas, la resta de fonts oficials d’informació en relació a la gestió de la COVID-19, ni tampoc és un espai d’atenció a la ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona o altres administracions, que té ja altres canals establerts.

L’Ajuntament, amb aquesta iniciativa, també fa una crida a la xarxa ciutadana perquè pugui donar a conèixer l’espai, que hi participi i que arribi també a aquelles persones que es troben en una situació de major vulnerabilitat.

Com funciona Barcelona des de casa?

El web és molt senzill i intuïtiu i es divideix en quatre grans blocs:

 • Iniciatives de ciutat: tot allò que els equipaments públics posen a l’abast de la ciutadania de forma online, com per exemple el fons documental de biblioteques, equipaments culturals com museus, festivals literaris i altres iniciatives municipals de diferents àrees. També s’inclouen altres iniciatives ciutadanes.
 • Espai dels districtes: cadascun dels 10 districtes de la ciutat tindrà un espai propi dins de Barcelona des de casa. D’una banda hi haurà un repositori de les iniciatives de proximitat a cada territori i de l’altra, un fòrum per poder compartir experiències, emocions i recursos per reforçar el suport mutu de les veïnes i els veïns de cada barri.
 • La Plaça: és l’espai per compartir eines, recursos i coneixement com exercicis esportius per fer a casa, receptes de cuina, jocs, xerrades, etc.

Les veïnes i els veïns, al centre

L’Ajuntament de Barcelona, atesa la ràpida organització de la ciutadania davant la situació excepcional, posa a disposició una eina perquè totes les persones de la ciutat puguin accedir a la xarxa de cures i coneixement col·lectiu que s’ha generat aquests últims dies.

A més, ofereix diferents recursos digitals en obert durant els dies que duri l’aïllament. Barcelona des de casa fa una crida perquè totes les persones puguin continuar construint aquest repositori de recursos, que els comparteixi entre el seu cercle familiar, d’amics i veïnal.

El Projecte Radars se centra en el bon veïnatge durant el confinament

L’escala de veïns és un espai de relació que en situacions com les que estem vivint poden esdevenir una solució per les persones més vulnerables. Amb aquesta finalitat, el Projecte Radars proposa aquesta iniciativa per oferir als veïns i veïnes més vulnerables solucions  d’una part de les necessitats quotidianes.

Les persones que no són un col·lectiu de reisc es poden oferir:

 • Aprofitant que es va a comprar, portar aliments per a les persones que no puguin sortir de casa.
 • Si es té gos, aprofitar per passejar-ne més d’un.
 • Baixar les escombraries dels veïns i les veïnes que no ho poden fer.
 • Intercanviar els telèfons i trucar les persones en risc de vulnerabilitat o que viuen soles i mantenir converses.

Per poder realitzar aquestes tasques, es recomana:

 • Penjar una graella al vestíbul de l’escala perquè els veïns i veïnes que ho necessitin puguin escriure-hi les seves necessitats.
 • Si es té coneixement d’algú que no pot accedir al vestíbul se’l pot trucar a l’intèrfon o bé penjar un cartell a la seva porta per oferir-li ajuda.


Es demana a tota la ciutadania respectar totes les mesures de seguretat, mantenir distàncies, evitar el contacte directe i rentar-se bé les mans. En qualsevol cas, si es detecta alguna situació greu que afecta una persona gran, es recomana posar-se en contacte amb els serveis socials o bé escrivint al correu del Projecte Radars radarsgentgran@bcn.cat.

El Projecte Radars és una iniciativa comunitària promoguda per Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona que cerca millorar la qualitat de vida de la gent gran, especialment d’aquella que pateix solitud no desitjada, creant i/o enfortint els vincles amb la seva comunitat.

La cultura, també des de casa

L’Institut de Cultura de Barcelona dona suport a la difusió d’activitats impulsades tant pel sector públic com privat per fer accessible la cultura durant el període de confinament. A través de la plataforma digital www.cultura.barcelona es farà difusió durant aquestes dies de totes les iniciatives que han sorgit per mantenir l’esperit dels equipaments públics i privats de la ciutat  i les iniciatives individuals culturals amb l’objectiu de fer-los d’altaveu i d’oferir un recull complet d’activitats que mantinguin present el teixit cultural de la ciutat.

Tota l’activitat es podrà seguir al minut a través de les xarxes socials de Barcelona Cultura sota el paraigua de l’etiqueta #LaCulturaTAcompanya #barcelonadesdecasa, i del newsletter setmanal que s’envia als subscriptors del canal. També a través de les xarxes i webs dels diferents programes i equipaments municipals es podrà accedir als continguts i recuperar iniciatives a través d’internet per tal que la cultura no aturi el seu batec durant els dies d’estada a casa.

Els museus i centres d’art municipals, obren portes virtuals

La possibilitat de visitar les exposicions i sales dels museus des de casa, ens permet endinsar-nos en les col·leccions d’alguns dels equipaments de la ciutat. A més, des dels diferents espais es faran propostes culturals que animaran a conèixer més i millor tots els seus continguts.

El Museu del Disseny proposa un recorregut virtual per les seves exposicions permanents (https://artsandculture.google.com/exhibit/dressing-the-body-silhouettes-and-fashion/9gIiCoWZ7vqUJQ) i  així com una visita virtual de “El cos vestit”,  en la que es mostra de quina manera el vestit modifica l’aparença del cos mitjançant unes accions que el comprimeixen i l’alliberen, des del segle XVI fins avui dia (https://artsandculture.google.com/exhibit/dressing-the-body-silhouettes-and-fashion/9gIiCoWZ7vqUJQ). Igualment, a través del web del Museu, es podrà recuperar tant fons d’arxiu del Centre de Documentació (gravacions de conferències, entrevistes , fotos de les col·leccions, podcasts, etc) com la mostra dels llibres antics digitalitzats al seu Centre de Documentació.

Des d’El Born CCM s’ha creat una pàgina específica al seu web (https://elbornculturaimemoria.barcelona.cat) des de la qual es distribuiran  tots els recursos disponibles en línia, entre d’altres, els podcasts de les conferències del cicle Fake Fiction(s), els Vídeos de reportatges de les exposicions passades i actuals a El Born CCM i les publicacions en PDF sobre les exposicions, congressos d’arqueologia, etc. A més, sota el hashtag #Perichacasa, es difondran i dinamitzaran els continguts i imatges de l’exposició dedicada a l’humorista gràfic mentre duri el tancament.

També el Museu Frederic Marès ofereix l’opció de fer un tour virtual pel Museu, de la part d’Escultura i Gabinet col·leccionista (http://www.bcn.cat/museumares/interactiu/mv/mv_cat.html), a més de tenir visitar les seves col·leccions en línia (https://cataleg.museumares.bcn.cat/). Un tercer recurs en línia del Marès, és un microsite dedicat a explicar, a partir d’exemples d’escultures de la col·lecció, com arriba una escultura al Museu, des del seu lloc de procedència original, com passa per col·leccions diverses fins que és adquirida per Frederic Marès i llueix a una de les sales del Museu (http://www.bcn.cat/museumares/interactiu/escultura/menu.html). Per últim, és un bon moment per recuperar els catàlegs raonats del Marès, tots ells en versió digital (pdf), i sobretot els dos catàlegs del Moble, que ja es van editar pensats per ser llegits en línia (https://w110.bcn.cat/museufredericmares/ca/publicacions?publication=2).

El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes convida a explorar la web interactiva “Rere els murs del monestir” (https://monestirpedralbes.barcelona/rereelsmurs/ca), inaugurada el passat novembre, que conté informació única sobre la història i les etapes constructives al cenobi. És com fer una visita virtual del tot el procés de construcció del monestir. I dins d’aquesta mostra, també hi ha un joc didàctic per poder realitzar tot un seguit de propostes al monestir medieval: preparar una recepta de cuina, confeccionar un remei medicinal per una monja malalta o ajudar a pintar els murals de la capella de Sant Miquel (https://monestirpedralbes.barcelona/rereelsmurs/ca/accio). A través del canal de Vimeo del Monestir (https://vimeo.com/394879665) es poder consultar les passades edicions dels “Diàlegs de Pedralbes”; tot un seguit de conferències sobre temes diversos i d’actualitat.

l’Arxiu Fotogràfic es pot realitzar una visita virtual a les seves instal·lacions (http://www.bcn.cat/arxiu/virtuals/visita2/demo.html) així com al catàleg en línia per veure fotografies dels fons de l’Arxiu Fotogràfic i dels altres arxius municipals (http://w151.bcn.cat/opac/), així com la seva darrera exposició sobre la Gràfica Anarquista (http://ajuntament.barcelona.cat/arxiufotografic/virtuals/grafica-anarquista-fotografia-i-revolucio-social-1936-1939). També és un bon moment per descobrir com era Barcelona a través de fotografies antigues d’edificis i carrers de la ciutat, a través de l’APP Bcn Visual.

I també ens podem apropar a la història de la ciutat a través de la carta arqueològica del Servei d’Arqueologia (cartaarqueologica.bcn.cat), visitar Bàrcino en 3D (https://ajuntament.barcelona.cat/arqueologiabarcelona/) o visionant els grafits dels calabossos del Castell de Montjuïc (https://www.barcelona.cat/grafitscastellmontjuic/ca/)

Per la seva banda, La Virreina Centre de la Imatge recupera els programes públics que s’han anat gravant fins ara: conferències, xerrades, debats, cursos, etc (https://ajuntament.barcelona.cat/lavirreina/ca/recursos), així com les seves exposicions online: Lluites de dones a la Barcelona precària (https://ajuntament.barcelona.cat/lavirreina/ca/exposicions-online/lluites-de-dones-la-barcelona-precaria/316) i  Mals Carrers (https://ajuntament.barcelona.cat/lavirreina/ca/exposicions-online/mals-carrers/201).

La Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació recupera diversos materials multimèdia d’activitats i documents de producció pròpia, que aniran penjat diàriament a les seves xarxes, especialment a Twitter. Tanmateix, alguns d’ells es poden consultar a la secció Multimèdia de la web del Centre d’Art (https://www.barcelona.cat/fabraicoats/centredart/ca/multimedia?field_categoria_multim_dia_tid=All). Per exemple, es recuperaran les vuit sessions del seminari “Amor per a què? Canviar l’amor per canviar-ho tot?”, vinculades a l’exposició “Kao malo vode na dlanu (Com una mica d’aigua al palmell de la mà), un projecte sobre l’amor a Sèrbia”, de Mireia Sallarès, guardonada recentment amb el Premi Ciutat de Barcelona i el Premi a millor projecte artístic per part de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA); la conversa entre Isaki Lacuesta i Refree en relació a la seva exposició “Your Phone is a Cop”, en la qual dialoguen sobre la censura i els tabús a les xarxes socials; o un vídeo de l’espectacle “10 Atlàntides” dut a terme l’estiu passat a Vil·la Joana dins del cicle “Creació & Museus” del Festival Grec, creat per la banda ZA!, The Good Good i més artistes residents de la Fàbrica. I a partir de tots aquests continguts propis, es recomanaran altres continguts culturals externs que hi puguin estar relacionats (pel·lícules, llibres, música, etc.).

Tot un món cultural per recuperar 

Des dels diferents programes de l’Institut de Cultura es generen un seguit de continguts que queden com a font de coneixement i gaudi col·lectiu. Molts d’aquests es poden recuperar a través de la xarxa de forma oberta i gratuïta.

El proper mes d’octubre, tornarà la Biennal de Pensament Ciutat Oberta. Si no vas poder assistir a la primera o si vols tornar a veure alguna de les conferències, moltes estan recollides al web https://www.biennalciutatoberta.barcelona/. També, al web de la Biennal Ciutat i Ciència https://www.biennalciutaticiencia.barcelona/ pots consultar algunes de les xerrades més interessants de la primera edició.

Pel que fa als festivals literaris Barcelona Novel·la Històrica i BCNegra, a la pàgina multimedia dels festivals es poden recuperar alguns vídeos i àudios d’algunes xerrades. Per exemple, a la de Barcelona Novel·la Històrica (https://www.barcelona.cat/novel.lahistorica/ca/multimedia) es pot recuperar la conversa “Construir històries” mantinguda entre el periodista Òscar López i l’escriptora Isabel Allende (Premi Barcino 2019), entre d’altres. A la de BCNegra (https://www.barcelona.cat/bcnegra/ca/galeries-imatges/2020) es pot visualitzar la conversa “Orfandat” mantinguda entre la Dolores Redondo i el Domingo Villar; la conversa “Malasaña” amb l’escriptor Juan Madrid (Premi Pepe Carvalho 2020) i el professor Javier Sánchez Zapatero, o la de “Port” entre Yasmina Khadra i Petros Markaris.

Des de Biblioteques de Barcelona es podrà gaudir de més de 100.000 títols en diferents formats i temàtiques, disponibles en català, castellà, francès, anglès i alemany, disponibles en préstec de continguts digitals a la plataforma eBiblioCat (https://catalunya.ebiblio.es/opac/#index). Per accedir als continguts només cal tenir el carnet de qualsevol de les biblioteques públiques catalanes. La pataforma conté llibres electrònics, revistes, pel·lícules, audiollibres, documentals, música, enciclopèdies i cursos d’ idiomes, entre d’altres continguts. A més, cada dia es faran recomanacions variades per fer a casa al Bibarnabloc (http://bibarnabloc.cat/), el blog de recomanacions de Biblioteques de Barcelona.

Des de l’Observatori de Dades Culturals de Barcelona es treballa per donar resposta a preguntes relacionades amb la cultura a la ciutat. Per exemple, fa uns dies es va publicar l’enquesta sobre desigualtats en la participació i necessitats culturals a Barcelona (https://barcelonadadescultura.bcn.cat/nova-enquesta-de-cultura-a-barcelona/). O també, es pot explorar al voltant dels equipaments culturals de la ciutat (https://barcelonadadescultura.bcn.cat/equipaments/).

I, des de la Barcelona Film Commission es faran recomanacions per xarxes socials de sèries i pel·lícules que s’han rodat a la nostra ciutat i s’explicarà a on es poden veure. Totes les recomanacions i la informació vinculada quedaran recollides setmanalment a la secció de notícies de la web de la Film Comission https://www.bcncatfilmcommission.com/ca/noticies.

No t'ho guardis per a tu sol!


Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies